Spanningsklachten en burn-out

Iedereen voelt weleens stress. Een stressreactie is een normale, zeer belangrijke en gezonde lichamelijke en psychische reactie van het lichaam op een bedreigende situatie of uitdaging, ook wel stressor genoemd. Een stressor is dus de bron van stress: een gebeurtenis die een stressreactie oproept. Het stresssysteem helpt ons om onszelf te beschermen tegen gevaren, uitdagingen en bedreigingen van buitenaf, en helpt ons aan te passen aan de omgeving.

Langdurig onder stress staan zorgt voor overbelasting van het stresssysteem. Iedereen kan deze overbelasting een tijd volhouden. Lukt dit niet of duurt het te lang, dan ontstaat er overbelasting met blijvende ontregeling van de hersenen en organen tot gevolg. Ook de opeenstapeling van stressoren kan leiden tot overbelasting, bijvoorbeeld als de reactie van de ene stressor nog niet is verwerkt en er alweer een nieuwe bijkomt. Dit kan resulteren in een burn-out. Een burn-out is vaak werk-gerelateerd, maar dit hoeft niet. De belasting die je als persoon kan dragen wordt mede bepaald door de stressor zelf (zoals duur, moment of aard), maar ook door het functioneren van je stresssysteem en de steun die je ervaart in je omgeving.

Stressklachten

De meeste mensen ervaren stressklachten als vervelend. Maar ze hebben een belangrijke functie. Het zijn de eerste signalen dat je teveel hooi op je vork neemt. Je lichaam protesteert: het waarschuwt dat je moet zorgen voor herstelmomenten om erger te voorkomen. Het is dan ook belangrijk om die signalen niet te negeren. Hoe eerder je jouw signalen herkent en de oorzaken aanpakt, des te kleiner de kans dat je last krijgt van langdurige, ongezonde stress. Neem daarom eerste spanningsklachten serieus. Het zijn alarmsignalen.

Signalen van ongezonde stress kunnen zich op verschillende manieren uiten, zowel lichamelijk als psychisch. Symptomen kunnen zijn:

  Lichamelijk: Psychisch:
  Extreme vermoeidheid Piekeren
  Slaapproblemen Moeilijk kunnen ontspannen
  Hoofdpijn Opgejaagd gevoel
  Maagpijn Prikkelbaar
  Darmklachten Somberheid en soms huilbuien
  Duizeligheid Angstklachten
  Versnelde ademhaling Slechte concentratie, vergeetachtigheid
  Hoge hartslag Lusteloosheid

Herstelzorg Lampe Vitaal

Lampe Vitaal biedt herstelzorg bij spanningsklachten en burn-out. We gaan uit van een actieve aanpak. Niet alleen voor een sneller herstel, maar ook om te voorkomen dat je opnieuw overspannen of burn-out raakt. We richten ons hierbij op de volgende pijlers:

Oorzaak van spanningen aanpakken, niet alleen de gevolgen
Bewustwording over stress
Persoonsgericht werken
Gedragsverandering en vaardigheden aanleren
Zelfkennis en zelfvertrouwen
Gezonde leefstijl

We zetten hiervoor een combinatie van onze behandelingen in. Standaard is de uitgebreide mentale ondersteuning en hulp bij een gezonde leefstijl. Verdere mogelijkheden zijn:

Fysiotherapie
Mindfulness
Yoga
Neurofeedback
Bindweefselbehandelingen
(Sport)massage
Hormoontraining
Sporten onder begeleiding

Werkwijze

We starten de begeleiding met een intake. Deze wordt gedaan door onze vitaliteitscoach en een mentale coach en duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. Vervolgens wordt in overleg met u een behandelplan opgesteld. De duur van het totale traject zal per persoon verschillen, afhankelijk van uw situatie en doelen. 

Heeft u vragen over bovenstaande of wilt u graag een afspraak maken voor een intakegesprek? U kunt hiervoor contact opnemen met onze praktijk via 0591-624832 of info@lampevitaal.nl

Wat biedt Lampe Vitaal:

Testen en meten

Bewegen

Behandelingen mentaal

Behandelingen fysiek

Coaching

Toon allesBodyscan

Lees verder

Werkplekonderzoek

Lees verder

Fittesten

Lees verder

Preventief medisch onderzoek

Lees verder

Wandelcoaching

Lees verder

Sporten onder begeleiding

Lees verder

Yoga & Mindfulness

Lees verder

Mentale Coaching

Lees verder

Neurofeedback

Lees verder

Spanning en burn-out

Lees verder

Detox

Lees verder

Slickbad

Lees verder

Sportmassage

Lees verder

Fysiotherapie op de werkvloer

Lees verder

Ademhalingstherapie

Lees verder

Bindweefselbehandeling

Lees verder

Vitaliteitsgesprek

Lees verder

Check je werkplek!

Lees verder

Onregelmatige werktijden

Lees verder

Voedingsdeskundige

Lees verder