Neurofeedback

Neurofeedbacktraining is uitermate geschikt voor het verbeteren van de psychische balans en/of het verbeteren van sportieve prestaties. Het is een zeer effectieve trainingsvorm van de hersenen om deze optimaal en veel effectiever te laten functioneren, waardoor er veel positieve effecten optreden. De training is geschikt voor zowel kinderen, jongvolwassenen en volwassenen. 

Wat is het?
Neurofeedback is een wetenschappelijk onderbouwde behandelmethode. Er zijn bepaalde klachten en/of ziektebeelden die samen gaan met afwijkende patronen in de hersenactiviteit. Neurofeedback is een geheel vernieuwde behandelmethode die gebaseerd is op het feit dat, wanneer uw hersenactiviteit verandert, uw klachten ook kunnen veranderen.

Hoe werkt het?
Voordat de training begint, plakt de trainer speciale sensoren (EEG-sensoren) op uw hoofd. Daarmee kunnen wij hersenactiviteit meten, dus ook de afwijkende hersenactiviteit. Deze hersenactiviteit is voor u te volgen op een computerscherm en wordt daar in beeld gebracht. Tijdens de training kijkt u naar een zelf uitgekozen film op een televisiescherm. Deze film zal doorspelen wanneer uw hersenactiviteit stabiel is. Wanneer er veranderingen optreden in uw hersenactiviteit (te veel of te weinig), dan stoppen beeld en geluid heel even. Het zeer kort stoppen van de film is de feedback voor uw hersenen. De hersenen reageren automatisch en gaan op zoek naar een stabielere mate van activiteit. Hier hoeft u zelf niets voor te doen, u hoeft alleen te ontspannen terwijl u naar het scherm blijft kijken. Het doel is om u proberen te leren om deze patronen te beïnvloeden en te verbeteren. Doordat de trainingen worden herhaald kan de hersenactiviteit steeds verder verbeteren om daarmee de klachten te laten verminderen of verdwijnen. Dit geeft verbetering in uw functioneren.

Is Neurofeedback iets voor mij?
Neurofeedback kan in feite bij iedereen worden afgenomen. Het kan een alternatief voor medicatie of gesprektherapie zijn, maar kan ook naast medicatie en therapie worden ingezet. Er zijn geen bijwerkingen. Het geeft u handvatten om inzicht te krijgen in uw hersenactiviteit en welke rol deze hersenactiviteit speelt bij uw klachten.

Hoe verloopt het traject?
Er zal eerst een intakegesprek plaatsvinden. Wij willen namelijk eerst precies in kaart brengen wat uw klachten zijn. Daarnaast gaan wij controleren of er misschien redenen zijn waarom Neurofeedback, op dit moment, niet aan te raden is voor u. Voordat wij in gesprek gaan vragen wij u een vragenlijst in te vullen die gebruikt wordt om de ernst van de klachten te meten en om de vooruitgang tijdens het behandeltraject te kunnen evalueren.

Tijdens het intakegesprek vindt ook een QEEG-meting plaats. Deze is van belang om te kijken of de ervaren klachten en de hersenactiviteit met elkaar overeenkomen en om een behandelplan daarbij op te stellen.  

De keuze van het behandelplan is afhankelijk van de meting en wat wij hebben kunnen vaststellen uit het onderzoek. Met deze gegevens stellen wij een behandelplan op. Vanuit dit behandelplan wordt bekeken welke hersenactiviteiten getraind gaan worden. Er wordt een gehele planning opgesteld waarin evaluatiemomenten worden meegenomen.

Mocht er vanuit het intakegesprek en de eerste meting naar voren komen dat Neurofeedbacktraining niet wordt aanbevolen, dan zal dit direct met u besproken worden. Mochten er andere behandelmogelijkheden zijn, dan verwijzen wij u direct door.

Start van behandeling volgt wanneer u duidelijke uitleg hebt gekregen over de resultaten van de meting, wat het behandelplan inhoudt en wat de training zal gaan inhouden. Na de uitleg die u heeft gekregen over de resultaten van de QEEG-Meting, het behandelplan en de training starten wij met uw behandeling. Wij trainen één keer per week. De verwachting is dat wij na 3 behandelingen vooruitgang gaan zien.

Wat zijn de effecten van Neurofeedback?
Er zijn verschillende effecten die een verbetering brengen van de klachten. Daarbij kunt u denken aan:

Zelfverzekerdheid, meer ontspanning en innerlijke rust
Beter slapen
Minder last van hyperactiviteit, angst, dwang en depressiviteit
Beter geheugen, concentratie en overzicht
Meer energie
Beter functioneren
Meer dingen tegelijk kunnen, sneller kunnen aanpassen
Geestelijke balans
Meer prestatievermogen, ook motorisch
Verhogen van de focus/alertheid
Meer zelfvertrouwen
Verhogen van de sportprestatie

Voor wie is Neurofeedback?
Neurofeedbacktraining kan bij iedereen worden toegepast. Mensen met problematiek zoals:

Aandachtsproblemen (ADD, ADHD)
Autisme en aanverwante stoornissen (PDD-NOS, syndroom van Asperger)
Angstklachten
Burn-out
CVA
Concentratieproblemen
Depressies
Dwangklachten
Dyslexie
Dyscalculie
Epilepsie
Fibromylagie
Hoofdpijn
Hersenletsel
Leerproblemen
Migraine
Oorsuizen
Overspannen
Slaapproblemen
Vermoeidheid
Stress 

De Neurofeedbacktraining is niet bedoeld als vervanging van een behandeling/raadpleging bij een arts of specialist. Er wordt geen diagnose door ons gesteld!

Duur
De intake/nulmeting en de eerste vier sessies duren ongeveer 50 minuten. De daaropvolgende sessies duren 75 minuten. 

Wat biedt Lampe Vitaal:

Testen en meten

Bewegen

Behandelingen mentaal

Behandelingen fysiek

Coaching

Toon allesBodyscan

Lees verder

Werkplekonderzoek

Lees verder

Fittesten

Lees verder

Preventief medisch onderzoek

Lees verder

Wandelcoaching

Lees verder

Sporten onder begeleiding

Lees verder

Yoga & Mindfulness

Lees verder

Mentale Coaching

Lees verder

Neurofeedback

Lees verder

Spanning en burn-out

Lees verder

Detox

Lees verder

Slickbad

Lees verder

Sportmassage

Lees verder

Fysiotherapie op de werkvloer

Lees verder

Ademhalingstherapie

Lees verder

Bindweefselbehandeling

Lees verder

Vitaliteitsgesprek

Lees verder

Check je werkplek!

Lees verder

Onregelmatige werktijden

Lees verder

Voedingsdeskundige

Lees verder