EMDR: Eye Movement Desensitization and Reprocessing

Wordt je leven negatief beïnvloed door een gebeurtenis uit het verleden? Soms zo erg dat het impact heeft op je dagelijks leven? Je loopt vast, hebt er zelf last van maar ook je omgeving, relatie, kinderen, werkgever en/of collega’s. De kans bestaat dat je een trauma hebt.

Trauma’s zijn er in vele soorten. Denk bij een trauma niet alleen aan schokkende gebeurtenissen zoals misbruik, geweld of een ongeluk. Ook nare ervaringen zoals bijvoorbeeld pesten of klachten als gevolg van een fobie kunnen een trauma veroorzaken.

Welke klachten duiden op een trauma? Vaak blijft de ernstige gebeurtenis door je hoofd spelen en herbeleef je dit nare moment steeds opnieuw. Dit kan zorgen voor slecht slapen, nachtmerries, depressiviteit, concentratieproblemen, snel geïrriteerd of schrikachtig zijn, angst en vermijding. Je leven staat on hold.

Wil je deze gebeurtenis en klachten niet langer je leven laten beheersen en je vrij en gelukkig voelen, dan is EMDR hiervoor een juiste behandelmethode. Wij werken hiervoor samen met Paul van Gestel van Verbeter Presteren.Wat is EMDR?
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing therapie. EMDR is een therapeutische methode die snel en effectief helpt bij het verwerken van traumatische en emotionele problemen. Behandeling met EMDR is geschikt voor kinderen en volwassenen met trauma- en angstklachten.

Bij EMDR denk je terug aan de schokkende situatie of het probleem terwijl je je ogen horizontaal heen en weer beweegt. Dit gebeurt in sets, de therapeut geeft rustig het tempo en de tijdsduur aan. Na een serie oogbewegingen wordt besproken welke gevoelens en gedachten er bij je opkomen. Hier houd je je aandacht op gericht terwijl een volgende set wordt uitgevoerd.

Behandeling
De behandeling werkt over het algemeen snel, je leert emoties de baas te blijven. Tijdens de behandeling denk je terug aan de gebeurtenis, inclusief bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Tegelijkertijd ontvang je, met behulp van de vingerbewegingen van de therapeut, een signaal: de afleidende stimulus. Hierdoor wordt het natuurlijke verwerkingsproces opgestart. Herinneringen aan de nare gebeurtenis verliezen zo snel kracht en emotionele lading. Er kunnen spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende een belastende betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat je de schokkende ervaring kunt accepteren en een plek kunt geven.

Intake
Tijdens de intake wordt zorgvuldig aandacht besteed aan de oorzaak van het trauma, de individuele kenmerken en de last die je van de gevolgen ondervindt. Hieruit blijkt of een gerichte traumabehandeling gewenst is en wordt samen met de therapeut een behandelplan opgesteld. Je weet wat er gaat gebeuren en de behandeling is te overzien. De intake beslaat maximaal 1 à 2 gesprekken. De behandeling kent meestal een gelimiteerd aantal zittingen van 4 tot 6 sessies.

Locatie
De EMDR behandelingen kunnen zowel op locatie van Lampe Vitaal in Emmen plaatsvinden, als in de praktijkruimte van Verbeter Presteren in Gees, omdat deze voor de betrokkenen een rustige en veilige plek biedt.

Wat is het effect van EMDR?
Tijdens het EMDR-proces komen herinneringen en associaties naar boven, maar ontstaan ook nieuwe inzichten, verminderen problematische emoties en nare gedachten en nemen zelfvertrouwen en positieve gevoelens toe. Na afloop van enkele series oogbewegingen ben je beter in staat te relativeren en ervaar je het probleem als minder belastend. Het leven met het trauma is een stuk gemakkelijker geworden! EMDR helpt om echt te voelen wat je verstandelijk eigenlijk al weet, bijvoorbeeld: 'Ik ben waardevol', 'Ik ben evenveel waard als een ander', 'Ik ben krachtig', 'Ik ben de moeite waard', Het nare verleden ligt echt achter mij', 'Ik kan het (weer) aan'.

Via: www.verbeterpresteren.nl

Wat biedt Lampe Vitaal:

Testen en meten

Bewegen

Behandelingen mentaal

Behandelingen fysiek

Coaching

Toon allesBodyscan

Lees verder

Werkplekonderzoek

Lees verder

Fittesten

Lees verder

Preventief medisch onderzoek

Lees verder

Wandelcoaching

Lees verder

Sporten onder begeleiding

Lees verder

Yoga & Mindfulness

Lees verder

Psychologische Begeleiding

Lees verder

Neurofeedback

Lees verder

Spanning en burn-out

Lees verder

Detox

Lees verder

Slickbad

Lees verder

Fysiotherapie op de werkvloer

Lees verder

Ademhalingstherapie

Lees verder

Bindweefselbehandeling

Lees verder

Vitaliteitsgesprek

Lees verder

Check je werkplek!

Lees verder

Onregelmatige werktijden

Lees verder

Voedingsdeskundige

Lees verder