Een preventief medisch onderzoek, wat is dit nu precies?

Een preventief medisch onderzoek, ook wel een periodiek geneeskundig onderzoek of periodiek medisch onderzoek genoemd, is een preventief gezondheidsonderzoek voor werknemers. Het is een manier om de gezondheid van het personeel te bewaken en te bevorderen.

Een PMO is een investering in uw bedrijf die uiteindelijk zal leiden tot kostenbesparing. Werknemers krijgen inzicht in hun gezondheid, weten hoe zij hun levensstijl kunnen verbeteren en kunnen hiermee de kans op gezondheidsrisico’s verkleinen.  Daarnaast is het een manier om de gezondheid van werknemers in kaart te brengen. Het preventief medisch onderzoek van Lampe Vitaal heeft een positief effect op ( duurzame ) inzetbaarheid, productiviteit, vitaliteit en het ziekteverzuim. Het is een van de stappen die u kunt ondernemen richting een gezonde organisatie.

Een PMO is in artikel 18 in de Arbeidsomstandighedenwet beschreven dat iedere werkgever verplicht is een PMO aan te bieden aan zijn werknemers.

De Arbowet schrijft niet concreet voor welke gezondheidsaspecten in het gezondheidsonderzoek moeten worden opgenomen. Ieder bedrijf heeft zijn eigen arbeidsrisico’s waardoor de invulling van het preventief medisch onderzoek per bedrijf verschilt.

Een PMO moet voldoen aan de criteria zoals ze vast zijn gelegd in de Arbowet. Dat houdt in dat een gezondheidsonderzoek slechts een indicatie mag geven over de gezondheid en geen ziekten mag constateren.

Hoe vaak je een PMO aanbiedt aan je werknemers hangt af van de arbeidsrisico’s die de werkzaamheden binnen het bedrijf met zich mee brengen.
Op basis van een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) zal de werkgever bepalen hoe vaak dit voor het bedrijf noodzakelijk is.

Voor meer informatie of vragen over een PMO via Lampe Vitaal?
Neem dan contact op via het contactformulier of via telefoonnummer 0591-624832.

Blijf op de hoogte!

Laat je e-mailadres achter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes!