's Nachts je telefoon checken? Beter niet!

"Alleen al een blik werpen op je beginscherm om te zien hoe laat het is, is genoeg om je wakkerder te maken."

's Avonds laat nog even je social media bekijken, een spelletje spelen of het nieuws scannen.. Dat werkt toch hetzelfde als een boek lezen, zodat je slaperig wordt?

Helaas niet. 

Door naar je telefoonscherm te kijken, vertel je je hersenen in feite dat het tijd is om wakker te worden. Bovendien schopt het licht dat je telefoon uitstraalt je natuurlijke biologische ritme in de war. De kans is groot dat je in lichtere vormen van slaap blijft hangen en onvoldoende diepe REM-slaap krijgt. Terwijl die REM-slaap juist zo belangrijk is om fit en uitgerust wakker te worden.

Bovendien blijkt uit steeds meer onderzoek dat het niet per se het blauwe licht is dat je telefoon uitzendt dat je wakker houdt, maar het licht an sich. En juist tijdens de wintermaanden, waarin het daglicht minder fel is, kan dat grote effecten hebben.

---- TIPS ----

o Dim voor het slapen gaan het licht in je woon- en/of slaapkamer.

o Lees 's avonds geen zakelijke mails meer: misschien heeft iemand iets niet beantwoord of peins je over iets belangrijks op het werk. Je brein schiet dan in een 'zorgen-modus' en dat bemoeilijk het (opnieuw) in slaap vallen.

o Kijk 's nachts niet op je telefoon. Je brein denkt dat het tijd is om wakker te worden.

o Leg je telefoon niet naast je bed, zo kom je ook niet in de verleiding om erop te kijken. Gebruik een normale wekker om je op tijd wakker te maken.

o Gebruik je toch je telefoon als wekker? Leg je telefoon dan op een afstand die vereist dat je uit bed moet stappen. Dat voorkomt tevens gedachteloos geswipe op je telefoon als je 's nachts wakker wordt.


Uit: "Dit gebeurt er met je brein als je 's nachts je telefoon checkt."
Lees het hele artikel hier: Dit gebeurt er met je brein als je 's nachts je telefoon checkt.

Meer Blog berichten van Lampe Vitaal:

Fysio op de werkvloer (06-01-2021)
Ervaring Menso (02-11-2020)
Check je werkplek! (09-09-2020)
Stress in je lichaam? (22-06-2020)
De waarde van wandelen (14-05-2020)
Coronavirus update (15-03-2020)
Powernap op kantoor? (12-02-2020)
Participatiewebshop (16-10-2019)
Nieuwe stagiaire! (25-09-2019)
Start buiten sporten! (19-04-2019)